matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Obliczyć całki
Ola:
Obliczyć całki stosując metodę podstawienia: ∫xdx/(x
2
− 8)
6
∫1/x tg(lnx)dx
1 lut 18:26
wredulus_pospolitus:
dt
1. t = x
2
−8 −> dt = 2x dx −−−>
= x dx
2
dt
więc mamy ∫
= ....
2t
6
1
2. t = lnx −−−> dt =
dx
x
dt
więc mamy ∫
= ...
tg(t)
1 lut 18:32