Asymptota ukośna
:): sprawdź czy funkcja f(x)= √x2 +3x ma aysmptote ukośna. Ciągle nie wychodzi mi wynik z
odpowiedzi, czy ktoś mógłby mi pomóc?
1 lut 15:55
Bo_ra:
A jaką masz odpowiedz?
1 lut 17:19
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz
1 lut 18:32
Bo_ra:
Warunki na istnienie asymptot ukośnych
2) lim x→±
∞ f(x)−ax=b
Zarówno a jak i b muszą być to liczby
1 lut 20:48
:): W odpowiedzi jest podane, że jest asymptota ukośna lewostronna, a mi wychodzi , że to
prawostronna istnieje, a nie lewostronna. Granica a= 1 i −1 mi wychodzi (odpowiednio dla dla +
i − nieskonczoności).
Zaś b odpowiednio 3/2,+∞.
2 lut 11:06
Aruseq: b w żadnym przypadku nie wyjdzie równe +
∞
Liczę granicę w −
∞
| | √x2+3x−x | | 3x | |
f(x)−ax=(√x2+3x+x)* |
| = |
| = |
| | √x2+3x−x | | √x2+3x−x | |
| | 3x | | 3x | | 3x | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| −−−(x→−∞)−−>− |
| |
| | |x|√1+3/x−x | | −x√1+3/x−x | | −x(√1+3/x+1) | | 2 | |
2 lut 11:15