algebra
maturzysta: Jeżeli a+b = 5 oraz a−b=1, to a*b = ?
29 sty 22:18
wredulus_pospolitus:
a+b = 5 −−−> (a+b)
2 = 25 −−−> a
2 + 2ab + b
2 = 25
a−b = 1 −−−> (a−b)
2 = 1 −−−> a
2 − 2ab + b
2 = 1
pierwsze równania MINUS drugie:
| | 24 | |
4ab = 25−1 −−−> ab = |
| = 6 |
| | 4 | |
29 sty 22:21
wredulus_pospolitus:
albo:
a −b = 1 −−−> a = 1+b −−−> (1+b)+b = 5 −−−> 2b = 4 −−−> b = 2 −−−> a = 3 −−−> a*b = 6
29 sty 22:22
maturzysta: dobrze masz
29 sty 22:30
dudek:
a+b=5
a−b=1
+−−−−−−−−−
2a=6
a=3 , b= 2 ab=6
29 sty 22:50