Rozwiąż równanie trygonometryczne
Ciacho: Cos(x+π/3)+coś(x−π/4)=0
Chyba trzeba skorzystać z cos(x+y)+cos(x−y) a ma końcu z funkcji arccos ale nie jestem pewny
27 sty 17:54
Bo_ra:
raczej z cosα+cosβ=
gdzie α=x+pi/3 i β=x−pi/4
i pamietac też ze cos(−x)= cos(x)
27 sty 18:01
chichi:
| | π | | π | | π | | 7π | |
cos(x + |
| ) + cos(x − |
| ) = 0 ⇔ 2cos(x + |
| )cos( |
| ) = 0 ⇔ |
| | 3 | | 4 | | 24 | | 24 | |
| | π | | π | | π | |
⇔ cos(x + |
| ) = 0 ⇔ x + |
| = |
| + kπ ⇔ x = ..., k ∊ ℤ  |
| | 24 | | 24 | | 2 | |
27 sty 18:02
Ciacho: A można szczegółowiej rozpisać te zamianę na 2cos(x+π/24)cos(7π/24)

?
27 sty 18:50
Bo_ra:
No OK
A gdzie napotykasz problem?
27 sty 19:02
Ciacho: No cos(7π/24) dlaczego x zniknął i z kad 7π bo przy pierwszym cosinusie π występuje samo a
przecież ona trzeba wymnozyc żeby w mianowniku było 24
27 sty 19:23
Bo_ra:
Masz tak
| | α+β | | α−β | |
cosα+cosβ=2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
U nas
| | x+pi/3+x−pi/4 | | x+pi/3−(x−pi/4) | |
cos(x+pi/3)+cos(x−pi/4)=2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x+pi/12 | | x−x+pi/3+pi/4 | |
=2cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x+pi/12 | | 7/12pi | |
2cos |
| *cos |
| =2cos(x+pi/24}*cos{7/24pi} |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 19:56
Bo_ra:
Czy to jest jasne?
Jeśli tak tomasz do rozwiązania dwa równania
2cos(x+pi/24)=0 lub cos(7/24)=0
To juz potrafisz rozwiążąc ?
27 sty 20:03
Ciacho: Tak dzięki wielkie już czaje wszystko
27 sty 20:05
Bo_ra:
Dobrze
27 sty 20:07