gauss jordan
as: hej mam problem z policzeniem takie układu równań, gdzieś popełniam błąd, jeśli ktoś mógłby
policzyć będę wdzięczna
2 1 1 −1 4
1 −1 2 1 −1
−1 −2 1 2 −5
4 −1 5 1 2
musi to być gauss jordan
25 sty 15:16
Mila:
2 1 1 −1 4
1 −1 2 1 −1
−1 −2 1 2 −5
4 −1 5 1 2
======== przestawiam I wiersz, redukcja w I kolumnie
1 −1 2 1 −1
2 1 1 −1 4 w2+(−2) w1
−1 −2 1 2 −5 w3+w1
4 −1 5 1 2 w4+(−4) w1
==============.
1 −1 2 1 −1
0 −3 3 3 −6 w3+w2
0 3 −3 −3 6 w4+w3
============= ..
1 −1 2 1 −1 w1+w2
0 1 −1 −1 2
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
============ redukcja w II kolumnie
x y z u =
1 0 1 0 1
0 1 −1 −1 2
0 0 0 0 0
0 0 0 0 0
===============
x+z=1 , z=1−x, x∊R
y−z−u=2 ⇔y=u−x+3
25 sty 19:10