24 sty 10:17
Sigma: .
24 sty 13:09
:
Na najniższym poziomie jest 4*6 płytek i każda z nich można wybrać jako początkową.
24 sty 13:48
Sigma: Pomóż pls jak dalej to policzyć, właśnie to już miałem policzone że jest 24
24 sty 14:15
wredulus_pospolitus:
1. Na najniższym poziomie będziemy mieli sześciokąt o 'boku 5', więc będziemy mieli [(5−1) +
(4−1) + (3−1) + (2−1)]*6 + 1 bloczków (bloczki pod wyższymi poziomami także trzeba zliczyć

2. Przejść można tylko ze skrajnych stąd (5−1)*6 = 24
24 sty 14:18
wredulus_pospolitus:
Jak policzyć ... analogicznie do tego jak liczyłeś w (a) ... mam nadzieję, ze nie liczyłeś
każdej drogi 'jedna po drugiej'
24 sty 14:20
wredulus_pospolitus:
a swoja drogą −−− mógłby ktoś spojrzeć na zad 4 z tego konkursu ... jakbym nie patrzył to
wygląda na to, że jest podana błędna suma cyfr.
24 sty 14:34
Sigma: a pokażecie pls jak byście to rozwiązali bo trochę nie rozumiem
24 sty 15:19
wredulus_pospolitus:
1. Wybranie miejsca startowego: 24 sposoby
2. Ile ruchów (zgodnie ze wskazówkami zegara lub nie) wykona na tym poziomie: 23*2 + 1 (to '1'
znaczy 0 ruchów) ... ten etap kończy się wejściem na poziom wyżej
3. Ile ruchów (zgodnie ze wskazówkami zegara lub nie) wykona na tym poziomie: 17*2 + 1 (to '1'
znaczy 0 ruchów) ... ten etap kończy się wejściem na poziom wyżej
4. Ile ruchów (zgodnie ze wskazówkami zegara lub nie) wykona na tym poziomie: 11*2 + 1 (to '1'
znaczy 0 ruchów) ... ten etap kończy się wejściem na poziom wyżej
5. Ile ruchów (zgodnie ze wskazówkami zegara lub nie) wykona na tym poziomie: 5*2 + 1 (to '1'
znaczy 0 ruchów) ... ten etap kończy się wejściem na poziom wyżej
I mamy 24*47*35*23*11 = ...
Analogicznie w (a) byłoby:
23*11 = 253 dróg
24 sty 16:04
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że na każdym poziomie może poruszyć się:
a) nie więcej niż liczba kafelek − 1 w prawo
b) nie poruszyć się
c) nie więcej niż liczba kafelek − 1 w lewo
gdy następnie poruszy się na kolejny (wyższy) poziom.
24 sty 16:06
Sigma: (a) 385 (b) 43896402
To są odpowiedzi ze strony konkursu wlasnie jakos inaczej im wyszło
2 lut 19:41
wredulus_pospolitus:
faktycznie ... jest więcej ... zauważ, że z niektórych płyt można wejść wyżej na 2 sposoby a z
niektórych tylko na 1 ... dokładniej −−− na 1 sposób można przejść ze skrajnych (6 na każdy
etap)
Biorąc to pod uwagę trza trochę zmienić wartości:
(a) (23−(2*5+1))*2*11 + (2*5+1)*1*11 = 35 *11 = 385
gdzie 2*5 + 1 <− ilość sposobów skończenia na którymś ze skrajnych klocków (poruszając się w
prawo lub w lewo ... lub pozostając na klocku A).
(b) tu niestety jest o wiele więcej zabawy bo musimy rozpatrzeć na jakim miejscu (skrajny czy
nie) 'startujemy i kończymy' na trzech dolnych poziomach (czyli dwa dobudowane + to najniższe
istniejące w (a) ).
pokombinuj trochę samodzielnie. Ja osobiście nie widzę (na chwilę obecną) szybszego sposobu jak
policzenie tego na przypadkach, ale tego (szczerze mówiąc) nie chce mi się rozpisywać.
2 lut 21:53
wredulus_pospolitus:
Chociaż można łatwiej:
x
n −−−− liczba klocków na poziomie n
a
n −−−− liczba sposobów że ruszając ze skrajnego wylądujemy na skrajnym na poziomie n−1
b
n −−−− liczba sposobów że ruszając ze skrajnego wylądujemy na środkowym na poziomie n−1
c
n −−−− liczba sposobów że ruszając ze środkowego wylądujemy na skrajnym na poziomie n−1
d
n −−−− liczba sposobów że ruszając ze środkowego wylądujemy na środkowym na poziomie n−1
ale to także trochę zabawy pozostaje ... zauważ, że sytuacja ze środkowymi panelami (na jakie
można z nich wejść piętro wyżej) zmienia sią na każdym poziomie.
Nadal −−− za dużo roboty żeby mi się chciało to robić
2 lut 22:01