równanie z parametrem
Antoni: Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) = √1 − 4m + 4m2 gdzie f(x) = u{x2 + 2x}{|x +
2|} − 2 ma a) dwa pierwiastki różnych znaków b) dwa różne pierwiastki ujemne.
Czy to że x = − 2 nie należy do dziedziny funkcji należy gdzieś uwzględnić w rozwiązaniu
zadania, czy w tym przypadku nie ma to znaczenia?
Dostałem odpowiedzi a) x∊(−1/2, 3/2)∪(3/2, +∞) i b) x∊(−∞, −1/2)
Niestety nie mam dostępu do prawidłowych odpowiedzi więc bardzo proszę o sprawdzenie i
poprawienie mnie.
23 sty 00:34