Zdarzenia A i ,B mają następujące prawdopodobieństwa:
ARO: . Zdarzenia A i ,B mają następujące prawdopodobieństwa: P(A):1/2,
P(B): 1/3,P(A/B): 1/8. obliczyć prawdopodobieństwo, ze nie zajdzie
ani jedno ze zdarzeń A, B.
Czy ktoś mi wytłumaczy dlatego ten sposób rozwiązania nie jest dobry (prawdziwy wynik w
odpowiedziach wynosi 5/24)
P(A/B)=P(A)−P(AnB) Zatem:
1/8=1/2−P(AnB)
P(AnB)=3/8
P(AnB)=P(A)+P(B)−P(AuB)
3/8 =1/2+1/3−P(AuB)
P(AuB)=11/24
P(A ′nB ′)=1−P(AuB)=1−11/24=13/24
22 sty 23:14
ABC: jak może być P(A∩B)=3/8 skoro 3/8>1/3 =P(B) a A∩B⊂B to monotoniczność miary popsuła się
22 sty 23:49
ARO: Dzięki za pomoc
23 sty 00:20
Krycha:
Co to jest P(A/B)?
Wiem, co znaczy P(A\B) i P(A|B), ale P(A/B)?
23 sty 00:27