Charakterystyka Nyquista
Szkolniak: | | 2 | |
Wyznaczyć charakterystykę Nyquista: G(s)= |
| |
| | s(s+2) | |
Byłby mi w stanie tutaj ktoś pomóc z obliczeniem wartości i mniej więcej naszkicowaniem tego?
| | 2 | | 4 | |
Doszedłem do postaci G(jw)=− |
| −j* |
| i obliczyłem P(w) oraz Q(w) dla kilku |
| | w2+4 | | w(w2+4) | |
wartości w
Nyquista rozpatrujemy dla w≥0, u nas w≠0
w = inf. : P(inf)=Q(inf)=0
w = 1 : P(1)=−0.400 oraz Q(1)=−0.800
w = 2 : P(2)=−0.250 oraz Q(2)=−0.250
w = 5 : P(5)=−0.070 oraz Q(5)=−0.028
No i teraz wypadałoby obliczyć P(0
+) i Q(0
+), czy to będzie P(0
+)=−0.5 i Q(0
+)=−inf?