Równanie trygonometryczne
Kohehe: Część. Proszę o pomoc. Mam równanie sin(π/4+(3x)/2)=2sin((3π)/4+x/2). Mi wychodzi 2π/3
jednak nie zgadza się to z wykresami z desmosa.
Użyłem wzorów(suma i różnica kątów funkcji trygonometrycznych) i skróciłem te sin i cos które
są równe √2/2.
A po tym korzystałem ze wzorów redukcyjnych i otrzymałem sin3x/2=0. Będę wdzięczny za pomoc.
21 sty 22:31
Mila:
z sinusa sumy kątów:
1)
| | 3x | | 3x | | x | | x | |
cos |
| +sin |
| =2 cos |
| −2 sin |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | 3x | | x | | x | | x | |
(cos |
| −cos |
| )+(sin |
| +sin |
| )= cos |
| − sin |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2)
Z różnicy cosinusów i sumy sinusów:
| | x | | x | | x | | x | |
−2 sinx*sin |
| +2sinxcos |
| =cos |
| − sin |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | |
−2 sinx*(sin |
| −cos |
| )=cos |
| − sin |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | |
−2sin(x)*(sin |
| −cos |
| )−(sin |
| −cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
(sin |
| −cos |
| )*(−2sinx−1)=0 |
| | 2 | | 2 | |
teraz dokończ
22 sty 20:10
Kohehe: Dziękuję bardzo 😎
22 sty 20:59