Zbiór
Bo_ra:
Mam taki zbiór zaznaczyc na plaszczyznie
| | x2 | | y2 | |
A={(x,y): |
| + |
| ≤1 } |
| | a2 | | b2 | |
Bedzie to elipsa wraz z wnetrzem
Po osi OX bedzie od [−1,1]
Natomiast jak policzyc jak bedzie po osi OY ?
Na wolframie pokazali że od [− 0,707 do 0,707]
21 sty 20:35
.:
Po osi x będzie od − a do a
21 sty 20:57
Mila:
Po co zaczynasz od ogólnej postaci?
Weź konkretny przykład i wszystko Ci się wyjaśni.
np. a=4, b=3
21 sty 21:09
Bo_ra:
To w takim razie jak będzie wyglądać ten zbiór ?
Mam go opisać i narysować
dziękuje za odpowiedż
Ze zbiorem B={(x,y) ; y2≤x2} to sobie poradzę
21 sty 21:09
Bo_ra:
Milu takie jest zadanie
nr 10 W. Szlenk Rachunek prawdopodobieństwa
21 sty 21:11
Mila:
a>0,b>0
Na osi OY:
(0,b),(0,−b)
21 sty 21:15
Bo_ra:
Dobrze
Milu
21 sty 21:23
Mila:

Zbiór B
y
2≤x
2
(y
2−x
2)≤0⇔(y−x)*(y+x)≤0
(y−x)≤0 i y+x≥0 ⇔y≤x i y≥−x
lub
y≥x i y≤−x
dalej poradzisz sobie?
21 sty 21:31
Bo_ra:
Tak poradze sobie .
Zbiór B miałem już narysowany
21 sty 21:32