parametr
oksi: wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R dla których równanie mx2+(3m−4)x+2m−4=0 ma
rozwiązanie oraz każde rozwiązanie należy do zbioru rozwiązań nierówności x2+x<2
założenie m≠0 i Δ>0 będą 2 rozwiązania tak ? Δ=(m−4)2>0 m∊R−{4,0}
potem dla m=0 zrobić kolejne wyliczenie x=0
teraz x2+x−2<0 normalnie Δ=3 x1=1 x2= −2 rozwiązanie ma należeć do tego zbioru x∊ (2,1) a
co z Vieta ? kompletnie się gubię,
19 sty 22:16
Jolanta: Δ=b2−4ac=(3m−4,)2−4m(2m−4)=9m2−24m+16−8m2+16m=m2−8m+16
19 sty 23:04
Jolanta: ta Δ mi uciekła Liczę sobie
A może tak
| | x1+x2 | | −2+1 | | −1 | |
xw= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
−2m=−6m+8
4m=8
m=2
19 sty 23:45
Jolanta: ∆=0 jedno rozwiązanie. m=4
4x
2+8x+4=0
20 sty 00:07
oksi: czyli tak zwyczajnie, jak myslałam ? Nie ma haczyka?
20 sty 12:00
chichi:
dlaczego zakładasz (nielegalnie), że równanie
musi być kwadratowe?
przypadek, gdy m = 0 oczywiście również trzeba rozpatrzyć i jeśli wyjdzie rozwiązanie/a,
to sprawdzić czy spełniają one warunek x
2 + x < 2
20 sty 12:33
~oksi: Założyłam,że jeśli m=0
20 sty 12:59
oksi: ? to było do mnie czy Jolanta ?Ja zauważyłam ze wcale nie musi być kwadratowe jeśli m−0
20 sty 13:46
Jolanta: Jeśli o mnie chodzi nie pisałam,że musi być kwadratowe Napisałam fragment i czekałam na odzew
20 sty 17:11
Jolanta: A jesli nie jest kwadratowe czyli dla m= 0
−4x=4
x=−1
20 sty 17:14