równania i nierównosci z wartościa bezwzgledną
mała W: Proszę o pomoc.Rozwiąż równanie |x+3| − 5(|x+3|−1) = 4|−x−3| + 2|−3 −x| − 45
19 sty 21:29
Mila:
|a|=|−a|
|x+3| − 5(|x+3|−1) = 4|−x−3| + 2|−3 −x| − 45⇔
|x+3|−5|x+3|+5=4|x+3|+2|x+3|−45
−4|x+3|=6|x+3|−50
10|x+3|=50
|x+3|=5
x+3=5 lub x+3=−5
x=2 lub x=−8
19 sty 22:11
Jolanta: |x+3|−5|x+3|+5=6|−x−3|−45
−4|x+3|−6|−x−3|=−50
x+3=0. −x−3=0
x=−3. x=−3
Mamy przedziały
1) x∊(−∞,;−3)
2) x∊[−3;∞)
1) biorę liczbę z przedziału np x=−4
−4+3 <0 zmiana znaków. −(−4)−3>0
−4(−x−3) −6(−x−3)=−50
4x+12+6x+18=−50
10x=−80
x=−8—
2)np x= 3
3+3>0. −3−3<0. Zmiana znaków
−4(x+3)−6(x+3)=−50
−4x−12−6x−18=−50
−10x=−20
x=2.
Odp Rozwiązaniem są liczby x=−8. ,x=2
19 sty 22:42
Jolanta: W tym zadaniu suma przedzialow 1) i 2) to liczby R Ale chciałam ci pokazać jak postępować przy
takich zadaniach
19 sty 22:46
mała W: Dziękuje bardzo .2 sposób podany przez Jolantę bardziej do mnie przemawia.Dziękuję za pomoc.
19 sty 22:48
mała W: Super pani to tłumaczy jeszcze raz dziękuję
19 sty 22:51
Jolanta: Ale tak jak napisał Mila jest prościej .Musisz tylko pamiętać,że |a+b|=|−a−b|
Tutaj |x+3|=|−x−3|
19 sty 22:51
Mila:
Ech mała nie szalej...
20 sty 00:31