Przekształcenie liniowe
kubas: Uzasadnić, że istnieje dokładnie jedno przekształcenie liniowe ϕ, które spełnia podane warunki.
ϕ : R3→ R3
ϕ((0, 4, 0)) = (4, 0, −8), ϕ((−1, 1, 0)) = (0, 0, 0), ϕ((2, 1, 1)) = (1, 0, −2).
Jaki jest rząd tego przekształcenia? Wyznaczyć Im ϕ oraz Ker ϕ podając bazy tych przestrzeni.
Zapisałem A = ( (0,4,0) (−1,1,0) (2,1,1) )
Wyznaczyłem wyznacznik macierzy A i wyszedł niezerowy czyli A jest bazą R3, czy to wystarczy
aby stwierdzić że istnieje dokładnie 1 przekształcenie liniowe?
Im ϕ − to będzie liczba liniowo niezależnych wektorów

? czyli 1 , dlatego Im ϕ to np =
Lin((1,0,−2))
I tu mam największy problem z Ker bo jednym rozwiazaniem jest ϕ((−1, 1, 0)) = (0, 0, 0), ale
ponieważ dim(kerφ)+dim(Imφ)=dim(V), to oznacza że dim Ker = 2 czyli powinien być jeszcze jeden
wektor . Jak go wyznaczyć?
18 sty 17:32
Aruseq: do wyznaczenia drugiego wektora w jądrze: (4,0,−8)−4(1,0,−2)=(0,0,0), czyli
φ((4,0,−8)−4(2,1,1))=(0,0,0)
18 sty 17:36
kubas: φ((4,0,−8)−4(2,1,1))=(0,0,0) a dlaczego φ((4,0,−8).... a nie φ((0, 4, 0)... ?
18 sty 17:41
Aruseq: tak tak, źle podstawiłem
18 sty 17:42
kubas: dobrze dziękuje
18 sty 17:42