Podaj rozwiązanie znając wynik.
Artur: Skąd wiemy że 5 prób z 20% szansą na x ma ~67% szansy na wylosowanie x? 10 prób z kolei ~90% na
x, a 12 prób ma ~93% na uzyskanie x.
18 sty 16:49
k: Ze wzoru Bernoulliego. Sam w sobie wzór jest dość prosty
18 sty 17:07
wredulus_pospolitus:
dla ścisłości −−− że chociaż RAZ otrzymasz 'x' (sukces)
a bez Bernoulliego ... możesz z przeciwnego:
masz 80% porażki za każdym razem ... a więc szansa że 5 razy będzie porażka to
(80%)5 = 0.85 = 0,32768 = 32,768% −−−> czyli szansa że CHOCIAŻ RAZ osiągniesz sukces będzie
równa 67.232%
18 sty 19:29