proszę o rozwiązanie
Ania: Łąka ma kształt równoległoboku
i jest podzielona na dwie części A i B
, tak jak pokazano na rysunku.
Każda z tych części ma kształt trapezu.
ZINFO−FIGURE
Kosiarka w ciągu każdej godziny swojej pracy kosi trawę z powierzchni o takim samym polu
. Kosiarka całą łąkę skosiła w ciągu 14 godzin.
Oblicz, ile godzin potrzebowałaby ta kosiarka na skoszenie trawy z części B jest łąki.
18 sty 12:07
wredulus_pospolitus:
bez rysunku może być lekki problem aby to policzyć
18 sty 14:42
18 sty 15:00
Jolanta: Wysokość równoległoboku to wysokość obu trapezów
P
b=40*h
P
a=30*h
P=40*h+30*h=70*h
70*h−−−−−−−−14h
40*h−−−−−−−−x
x=8h
18 sty 21:38
wredulus_pospolitus:
Joluś ... czyli większa powierzchnię skosi o 1/3 szybciej
18 sty 22:18
wredulus_pospolitus:
ok ... źle przeczytałem treśc zadania
18 sty 22:19