macierz
essa: Rozwiąż układ równań metodą gaussa−jordana:
2 −3 −4 5 −13
4 −6 1 −1 14
6 −9 1 2 13
2 −3 −2 −4 9
17 sty 18:40
essa: dochodzę do momentu
1 0 5 −6 −9
0 1 0 0 2
0 0 1 −1 −1
0 0 0 0 0
17 sty 19:23
Mila:
Wyznacznik równy 0 ( obliczyłam), więc chyba dobrze masz .
17 sty 22:44
essa: to znaczy? dalej nie wiem jak rozwiazać niestety.
Pytanie czy mogę wykreślić ostatni wiersz?
18 sty 00:01
wredulus_pospolitus:
pytanie "to znaczy?" świadczy, że nie uważaliśmy na zajęciach.
Nie ma żadnego 'wykreślania' w metodzie G−J, przepisujesz dalej zerowy wiersz
18 sty 00:43
Mila:
Układ nieoznaczony ( x,y,z,u)
O ile nie zmieniłam w podanej macierzy jakiejś liczby
19 sty 20:51
Mila:
2 −3 −4 5 −13
4 −6 1 −1 14
6 −9 1 2 13
2 −3 −2 −4 9
=============== w2+(−2)w1 (−4,6,8.−10|26), resztę operacji tak zapisuj , to nie pomylisz się
1)
2 −3 −4 5 −13
0 0 9 −11 40
0 0 2 −9 22
================
2) redukcja w 3 kolumnie
2 −3 −4 5 −13 w1+4w3, w2+(−9)*w3, w4+(−2)*w3
0 0 9 −11 40
0 0 1 −1 4
0 0 2 −9 22
================
4)
2 −3 0 1 3
0 0 1 −1 4
=============
5)
2 −3 0 1 3
0 0 0 1 −2
0 0 1 −1 4
0 0 0 1 −2
=========== 2 wiersz można wyzerować
3)
2 −3 0 1 3
0 0 0 0 0
0 0 1 −1 4
0 0 0 1 −2
============
4) redukcja w 4 kolumnie w 1 −w4, w3+w4
x y z u
2 −3 0 0 5
0 0 1 0 2
0 0 0 1 −2
=============
u=−2, z=2 i 2x−3y =5
19 sty 22:05