Oblicz granicę funkcji
:): Oblicz granicę funkcji: limx−>0 (cos2x − cosx)/2x2
17 sty 15:03
.:
Szpitala mieliśmy?
17 sty 15:50
ddd:
| | cos2x − cosx | | −2sin x + sin x | |
limx−>0 |
| =H= |
| = |
| | 2x2 | | 4x | |
| | 1 | sin x | | 1 | sin x | | 1 | |
− |
|
| + |
|
| =− |
| . |
| | 2 | x | | 4 | x | | 4 | |
=H= oznacza zastosowanie reguły De L'Hospitala.
17 sty 16:05
ddd:
Po znaku =H= i dalej powinien być nadal znak granicy limx−>0.
17 sty 16:10
ddd: | | 3 | |
A wynik to − |
| . Znajdź błąd. |
| | 4 | |
17 sty 16:13
wredulus_pospolitus:
błąd −−−> (cos2x)'
≠ 2sinx
17 sty 16:16
wredulus_pospolitus:
( cos(2x) )' = −sin(2x)*(2x)' = −2sin(2x)

więc podwójny szpital tutaj będzie
17 sty 16:17
wredulus_pospolitus:
| | sin(ax) | |
albo po jednym szpitalu korzystamy z lim |
| = 1 |
| | ax | |
17 sty 16:18
:): Dobra, dzięki wielkie za pomoc wszystkim
17 sty 16:32