macierz
essa: Rozwiąż układ równań metodą gaussa−jordana:
2 3 2 −5 −1
4 2 1 −3 3
1 1 3 −2 −3
4 −3 −1 −2 −8
Po wielu próbach kończę na takim wyzerowaniu
1 2 −1 −7 2
0 1 23 −10 30
0 0 −27 5 −25
0 0 −44 −50 39
17 sty 01:13
wredulus_pospolitus:
| ⎧ | 2 3 2 −5 −1 | |
| ⎜ | 4 2 1 −3 3 | |
| ⎨ | 1 1 3 −2 −3 |
|
| ⎩ | 4 −3 −1 −2 −8 | |
W
1 = W
1 − 2*W
3
W
2 = W
2 − W
4
W
4 = W
4 − 4*W
3
| ⎧ | 0 1 −4 −1 5 | |
| ⎜ | 0 5 2 −1 11 | |
| ⎨ | 1 1 3 −2 −3 |
|
| ⎩ | 0 −7 −13 6 4 | |
W
2 = W
2 − 5*W
1
W
3 = W
3 − W
1
W
4 = W
4 + 7*W
1
| ⎧ | 0 1 −4 −1 5 | |
| ⎜ | 0 0 22 4 −14 | |
| ⎨ | 1 0 7 −1 −8 |
|
| ⎩ | 0 0 −41 −1 39 | |
W
1 = W
1 − W
4
W
2 = W
2 + 4*W
4
W
3 = W
3 − W
4
| ⎧ | 0 1 37 0 −34 | |
| ⎜ | 0 0 −142 0 142 | |
| ⎨ | 1 0 48 0 −47 |
|
| ⎩ | 0 0 −41 −1 39 | |
| ⎧ | 0 1 37 0 −34 | |
| ⎜ | 0 0 1 0 −1 | |
| ⎨ | 1 0 48 0 −47 |
|
| ⎩ | 0 0 −41 −1 39 | |
W
1 = W
1 − 37W
2
W
3 = W
3 − 48W
2
W
4 = W
4 + 41W
2
| ⎧ | 0 1 0 0 3 | |
| ⎜ | 0 0 1 0 −1 | |
| ⎨ | 1 0 0 0 1 |
|
| ⎩ | 0 0 0 −1 −2 | |
W
4 = −W
4
| ⎧ | 0 1 0 0 3 | |
| ⎜ | 0 0 1 0 −1 | |
| ⎨ | 1 0 0 0 1 |
|
| ⎩ | 0 0 0 1 2 | |
I jak baaaaardzo potrzebujesz na przekątnej mieć jedynki to zamieniasz kolejność pomiędzy
wierszami, tak że :
W
3 ląduje na (1), W
1 na (2), W
2 na (3).
17 sty 11:20
wredulus_pospolitus:
Teoretycznie −−− jeżeli się nie mylę, to prowadzący sugerowali 'zamianę' wierszy po wykonaniu
danej operacji zerowania ... czyli
Po pierwszych przekształceniach (wyzerowaniu K1) od razu zamieniamy miejscami W3 i W1.
Po drugiej partii przekształceń (wyzerowaniu K2) od razu zamieniamy miejscami (nowe)W3 i W2
17 sty 11:23
Marzena: TO JEST ZŁE


trzeba dać plus do minusa i kosinus do sinusa δγβδπ nie pozdrawiam Marzena
Bąbel
17 sty 11:28
Barbara Barabara: @Marzena Bąbel,co ty robisz kobieto, uspokoj sie wez hepaslimin na watrobe i smukla sylwetke
17 sty 11:30