Jak to rozpisać, chodzi o opuszczanie wartości bezwględnej
Asia: |2−|3−√17|| =
i drugie
|3−|1−|3−5|||=
gubię sie w tym, pomożcie pliis
16 sty 03:15
wredulus_pospolitus:
3 = √9 < √17
stąd |3−√17| = √17 − 3
drugi krok analogicznie.
|3−5| = 2 −−−> |1−2| = 1 −−−> | 3−1| = 2
16 sty 04:20
Zosia: dajcie znac czy to jest dobrze
7|x|−3=5
7|x|=8
|x|=8/7
x=−8/7 lub 8/7
16 sty 13:22
Jolanta: |5−9|. 5−9<0 to zmieniasz znaki
|5−9|=−5+9
|4−3|. 4−3>0. nie zmieniasz znaków
|4−3|=4−3
Jezeli masz opuszczać wartości bezwzględne bez liczenia to tak
Zawsze zaczynasz od środka. 3−5<0 to zmieniasz znaki
|3−|1−|3−5|||=|3−|1−(−3+5)||=|3−|1+3−5||=|3−(−1−3+5)|=|3+1+3−5|=3+1+3−5
16 sty 14:59