równanie kwadratowe
mała W: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania : √(x−10)2− √(x+3)2=9
14 sty 23:27
Jolanta: √a2=|a|
|x−10|−|x+3|=9
14 sty 23:49
Jolanta: x−10=0. x+3=0
x=10. x=−3
Rysujemy os liczbowa ,zaznaczamy x=−3. i x=10
Mamy przedziały
1 ) x∊(−∞,−3)
2) x∊[−3,10)
3)x∊[10,∞)
14 sty 23:54
Jolanta: 1) x∊(−∞,−3) (np x=−4. −4−10<0 zmiana znaków. −4+3<0 zmiana znaków)
−x+10−(−x−3)=9
13=9 sprzeczne
2)x∊[−3,10). ( np x=1 1−10<0 zmiana znaków 1 +3>0
−x+10−x−3=9
−2x=2
x=−1
15 sty 00:06
Jolanta: 3) x∊[10,∞). (np x=11 11−10>0. 11+3>0
11−10−(11+3)=9
−13=9. Sprzeczne
Odp x=−1
15 sty 00:11
mała W: Dziękuję Jolanta− tak robiłam ale nie byłam pewna czy dobrze.Jeszcze raz wielkie dzięki.
15 sty 08:40
Jolanta:
15 sty 14:58