ostrosłup - kąt dwuścienny
matematycznyswir: Cześć, proszę o pomoc bo już się całkiem pogubiłam.
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat, a spodek wysokości znajduje się w jednym z wierzchołków tego
kwadratu. Wiedząc, że wysokość ostrosłupa jest równa krawędzi podstawy, wyznacz:
wyznaczone mam:
a) tg kąta nachylenia najdłuższej krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy
(wyznaczyłam jako √2/2)
b) cos kąta między najdłuższą krawędzią boczną ostrosłupa a krawędzią podstawy o wspólnym
wierzchołku (wyznaczyłam jako √3/3)
c) miarę kąta nachylenia ścian bocznych, które nie zawierają wysokości ostrosłupa, do
płaszczyzny podstawy (wyznaczyłam 45 stopni)
i problem sprawia mi wyznaczenie
d) miary kąta dwuściennego między dwiema ścianami bocznymi o największej powierzchni
który dokładnie jest to kąt i jak go wyliczyć?
14 sty 17:38
wredulus_pospolitus:

szukamy miary tego kąta.
Procedura:
| | a*a√2 | |
1. Wyznaczamy pole ściany bocznej o największym polu (P = |
| ) gdzie 'a' to długość |
| | 2 | |
podstawy
2. Najdłuższa krawędź boczna (z pitagorasa jeżeli jeszcze nie wyliczyłaś) ... =
√3a
| | a√6 | | a√6 | | a√6 | |
4. Z tw. cosinusów: (√2a)2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 − 2( |
| )2cosα |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
cosα = 1 − |
| −−−> α =  |
| | 2 | |
14 sty 20:07
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
| | √2 | |
1. dla ułatwienia pisz h = |
| nie musisz później skracać |
| | √3 | |
2. w sytuacji: x
2 = y
2 + y
2 − 2(y
2)cosα możemy zauważyć, że będziemy mieli:
| | x2 | |
x2 = 2y2(1−cosα) −−−> cosα = 1 − |
| ... podstawiamy iiii ... zauważamy że źle |
| | 2y2 | |
policzyłem

(ale juz sama odnajdziesz mój błąd w rachunkach).
14 sty 20:10
matematycznyswir: dlaczego h = 2P√3a ?
14 sty 21:08
matematycznyswir: cofam! właśnie zauważyłam, że h można obliczyć z wzoru h =
abc , a później podstawić do to
twierdzenia cosinusów. dziękuję
14 sty 21:14
Mila:

1)
d=a
√2
k
2=3a
2 z ΔSDB i obu Δ
k=a
√3
ΔSCB≡ΔSAB −
2)
√3h=a
√2
h=U{a
√2{
√3}
3)
2a
2=2h
2−2h
2 cosα
a
2=h
2(1−cosα)
14 sty 21:50