czemu użycie wzoru na podwojony kąt jest błędne?
pyt: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania (tgx/cosx) − 2sin x = 0 .
W rozwiązaniu tego zadania:
(sin(x) / cos2(x)) − 2sin(x) = 0 / *cos2(x)
sin(x) − 2sin(x)cos2(x) = 0
sin(x) * [ 1 − 2cos2(x)] = 0
sin(x) = 0 v 1 − 2cos2(x) = 0
czemu w tym miejscu nie mogę zamienić tego wyrażenia ze wzoru na
podwojony kąt?
i wtedy wyszłoby mi po obustronnym pomnożeniu przez ' −1 ':
2cos2(x) − 1 = 0
cos2x = 0 −−−> ze wzoru na podwojony kąt
w odpowiedziach do tego zadania zamiast użycia tego wzoru jest to obliczone jak zwykłe
równanie:
−2cos2(x) = −1 /:(−2)
cos2(x) = 1/2 /√
cos(x) = (√2) / 2
Czemu moje rozwiązanie (z użyciem wzoru) jest błędne?
14 sty 07:55
.:
Dlaczego zakładasz, że to by było błędne rozwiązanie?
14 sty 10:02
Ykreg:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
a2 = |
| ⇒ a = − |
| lub a = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 sty 20:37
Mila:
Daj założenie na początku cos (x)≠0 z dwóch powodów , czy wiesz jakich?
Z podwojonym kątem też wyjdzie to samo.
14 sty 22:03