matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
CIĄG
Lusi:
2+4+6+...+2n
Oblicz sume nieksończonego ciągu geometrycznego w ktorym a= lim N→
∞
n
2
3
gdzie q=cos2x oraz tgx=
4
13 sty 11:30
wredulus_pospolitus:
zauważ, że
n
2
n*(n−1)
=
2
1+n
2+4+6+...+2n = 2(1+2+...+n) = 2
*n = n*(n+1)
2
ciągnij dalej
13 sty 12:09
Lusi:
Dziękuje <3
13 sty 14:32