ciąg
Lusi: Dany jest nieskończony, zbieżny ciag geometryczny x,1... .
a) dla jakich x∊R pierwszy, drugi i czwarty wyraz tego ciagu tworzą 3 kolejne
wyrazy ciągu arytmetycznego
b) dla jakich x∊R trzeci i czwarty wyraz tego ciągu są sinusem i cosinusem tego samego kąta
13 sty 11:17
wredulus_pospolitus:
(b)
| cosa | | sina | |
| = |
| −−−> sin2a = cosa −−−> 1 − cos2a = cosa −−−> cos2a + cosa − 1 |
| sina | | 1 | |
= 0 −−−>
| | 1 | |
−−−> cosa =  −−−> sina =  = q −−−> x = |
| =  |
| | q | |
(a)
'r = 1−x'
a
4 = 1 + (1−x) = 1*q
2 −−−> q
2 = 2 − x
a
1 = x = 1*q
−1
a więc:
q
2 = 2 − q
−1 −−−> q
3 − 2q + 1 = 0 −−−> (q−1)(q
2 + q − 1) = 0 −−−> q = ... −−−> x =
13 sty 12:17
Lusi: Dziękuje <3
13 sty 14:32