wielomian
mim: Oblicz sumę wszystkich współczynników stojących przy nieparzystych potęgach zmiennej x
wielomianu W(x)=(x+4)(x2+3)2(x2−x)3
przeglądam to zadanie na różnych stronach i wychodzi −192, a ja próbuje na piechotę wymnożyć i
dlaczego nie wychodzi, czegoś nie rozumiem ? Sprawdzam i a każdym razem wychodzi to samo, ale
nie −192 Dlaczego tak nie można? Tłumaczą , że tzreba w(1) i w(−1( dlaczgeo?
12 sty 22:57
Jolanta: Ale co trzeba od W(1) i W(−1) ?
12 sty 23:26
Ykreg:
| | W(1) − W(−1) | |
Suma współczynników przy potęgach nieparzystych = |
| |
| | 2 | |
| | W(1) + W(−1) | |
Suma współczynników przy potęgach parzystych = |
| |
| | 2 | |
13 sty 00:12
~mim: To wyczytałem tylko dlaczego to się dzieli na 2?
13 sty 12:18
chichi:
bo masz np.: parzyste + nieparzyste + parzyste − nieparzyste = 2parzyste, wiec wynik należy
podzielic przez 2, rozpisz sobie, a zobaczysz
13 sty 12:52
Ambroży z fabryki noży:
(x+4)(x2+3)2(x2−x)3 = x11 + x10 − 3 x9 + 17 x8 − 49 x7 + 75 x6 − 105 x5 + 99 x4 −
36 x3
na piechotę też wychodzi −192
13 sty 13:02