Wyznacz granice, o ile istnieje (granica podwójna)
kubas: mam obliczyć granicę wyrażenia lim(x,y)−>(0,0) (y * sin(xy))/(x2 +2y2)
próbowałem z różnymi podciągami x i y i wychodzi na to że granica raczej istnieje i jest równa
0. Mam pytanie jak to dokładnie uzasadnić że taka granica napewno tyle wynosi?
12 sty 00:21
Aruseq: | y*sin(xy) | | sin(xy) | | xy2 | |
| = |
| * |
| |
| x2+2y2 | | xy | | x2+2y2 | |
Pierwsze wyrażenie dąży do 1, moduł z drugiego ograniczamy:
| | xy2 | | |x|y2 | | |x|y2 | | |x| | |
0<=| |
| |= |
| < |
| = |
| −>0 |
| | x2+2y2 | | x2+2y2 | | 2y2 | | 2 | |
12 sty 00:40
kubas: dziękuje
12 sty 00:42