wredulus_pospolitus:
1. Zauważ jaką istotną informację otrzymujesz:
Odpowiedź filmy przyrodnicze
czyli 15% otrzymała o 2 głosy więcej niż odpowiedź żadne z
wymienionych
czyli 10%.
Stąd wiemy, że 5% = 2 osoby

Filmy komediowe wybrało 10 uczniów.
| 1 | |
to akurat można było wykonać drogą dedukcji (gdyby 30% = 10 −−−> to 10% = 3 |
|   ... |
| 3 | |
no chyba jednak tak być nie może aby ludzia przecinać

Liczba uczniów, którzy wybrali filmy fantasy była o 14 większa niż liczba uczniów, którzy
wybrali filmy biograficzne
5% = 2 <−−− to wiemy
fantasy − biologiczne = 40% − 5% = 35% = 7*(5%) = 7*2 =
14