Ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
kubas: Mam zbadać istnienie ekstremów funkcji f(x,y) = x4 −2x2 −4xy + y4 − 2y2
Mam problem z punktem stacjonarnym (0,0) bo hesjan dla tego punktu wynosi 0. W jaki sposób
określić czy jest tu ekstremum?
10 sty 20:22
ABC:
Możesz sobie przekształcić do postaci x4+y4 −2(x2+2xy+y2) =x4+y4−2(x+y)2 dla
łatwiejszych rachunków
teraz z definicji , zauważ co się dzieje w otoczeniu punktu (0,0) gdy wędrujesz po drogach y=x
i y=−x
po drodze y=x masz f1(x)=2x4−8x2 i w bliskim otoczeniu zera to jest ujemne
a po drodzy y=−x masz f2(x)=2x4 i w bliskim otoczeniu zera to jest dodatnie
a więc tam ekstremum być nie może tylko siodło
10 sty 20:56
kubas: dziękuje
10 sty 21:00