Transformata Laplace'a, równanie różniczkowe
Szkolniak: | | d3y | | d2y | |
2 |
| +3 |
| =2t−5y, y''(0)=1, y'(0)=2, y(0)=−1 |
| | dt2 | | dt2 | |
Heja, zastanawiam się nad takim przykładem gdzie do rozwiązania równania trzeba wykorzystać
transformatę Laplace'a
Czy w tym przypadku to będzie
| | 1 | |
2(s3Y(s)−s2y(0)−sy'(0)−y''(0))+3(s2Y(s)−sy(0)−y'(0))=2* |
| −5Y(s)? |
| | s2 | |
10 sty 18:01
Mariusz:
Tu chyba masz literówkę
Jeżeli masz wątpliwości to możesz wyprowadzić sobie potrzebne wzorki
Zacznijmy od definicji przekształcenia Laplace
F(s) = ∫0∞f(t)e−stdt
Liniowość przekształcenia Laplace wynika z liniowości całki
Wyprowadźmy wzór na transformatę pochodnej
Skorzystamy tutaj z całkowania przez części
∫0∞f'(t)e−stdt = f(t)e−st|0∞ − ∫0∞f(t)(−se−st)dt
∫0∞f'(t)e−stdt = limt→∞f(t)e−st − f(0+)+ s∫0∞f(t)e−stdt
Przyjmujemy że limt→∞f(t)e−st = 0
∫0∞f'(t)e−stdt = − f(0+)+ s∫0∞f(t)e−stdt
Dla drugiej pochodnej liczymy dwukrotnie przez części
∫0∞f''(t)e−stdt = f'(t)e−st|0∞ − ∫0∞f'(t)(−se−st)dt
∫0∞f''(t)e−stdt = limt→∞f'(t)e−st−f'(0+) +s∫0∞f'(t)e−stdt
Przyjmujemy że limt→∞f'(t)e−st = 0
∫0∞f''(t)e−stdt = −f'(0+) +s∫0∞f'(t)e−stdt
∫0∞f''(t)e−stdt = −f'(0+) + s(− f(0+)+ s∫0∞f(t)e−stdt)
∫0∞f''(t)e−stdt = −f'(0+) − sf(0+) + s2∫0∞f(t)e−stdt
∫0∞te−stdt = −\frac{1}{s}te−st|0∞+\frac{1}{s}∫0∞e−stdt
∫0∞te−stdt = −\frac{1}{s2}(0 − 1)
∫0∞te−stdt = \frac{1}{s2}
Wygląda na to że do tej pory masz dobrze, wstaw teraz podane wartości
11 sty 03:26
Mariusz:
Tutaj w ostatnich linijkach zapomniałem że to nie LaTeX
Przy okazji rozwiązywania równania rekurencyjnego na wielomiany Czebyszowa
wyprowadziłem kilka wzorków związanych z przekształceniem Laplace
https://pdfhost.io/v/ICG4Uven5_ChebyshovPolynomial01c
Jeżeli wiesz jak zapisać w LaTeXu pseudokod w którym wzory matematyczne
pomieszane są z tekstem to możesz się tym podzielić
11 sty 03:56
Szkolniak: Mariusz, obecnie nie mam niestety tyle czasu aby wyprowadzać wszystko od zera i z
definicji, dodatkowo nie jest to u mnie na studiach wymagane
Pytałem, bo nigdzie nie mogłem znaleźć wprost potrzebnego wzoru na L{y''(t)}, a jak już
znalazłem, to jakoś dziwnie napisane i nawet nie wiadomo było czy to prawda

Przykład wymyślony z biegu (po to by się upewnić jedynie o sam zapis) i raczej ciężko o
rozwiązanie go, bo po przekształceniach:
| | 1 | |
2(s3Y(s)−s2y(0)−sy'(0)−y''(0))+3(s2Y(s)−sy(0)−y'(0))=2 |
| −5Y(s) |
| | s2 | |
| | 1 | |
2(s3Y(s)+s2−2s−1)+3(s2Y(s)+s−2)=2* |
| −5Y(s) |
| | s2 | |
| | 2 | |
2s3Y(s)+2s2−4s−2+3s2Y(s)+3s−6= |
| −5Y(s) |
| | s2 | |
| | 2 | |
2s3Y(s)+3s2Y(s)+5Y(s)= |
| +s+8−2s2 |
| | s2 | |
| | 2 | | s3 | | 8s2 | | 2s4 | |
Y(s)(2s3+3s2+5)= |
| + |
| + |
| − |
| |
| | s2 | | s2 | | s2 | | s2 | |
| | −2s4+s3+8s2+2 | |
Y(s)= |
| |
| | s2(2s3+3s2+5) | |
jak masz jakiś pomysł co dalej to dawaj

ale to już hobbystycznie
13 sty 01:29
Mariusz:
Przekształcenie Laplace jest liniowe więc zadziała rozkład na sumę ułamków prostych
Oszacuj liczbę rzeczywistych pierwiastków bo od niego będzie zależał
rozkład na sumę ułamków prostych
Ogólnie rzecz biorąc to trochę źle dobrałeś przykład bo
lepiej by było abyś miał
| | d3y | | d2y | |
2 |
| −3 |
| =2t−5y , y''(0) = 1,y'(0) = 2,y(0)=−1 |
| | dt3 | | dt2 | |
albo
| | d3y | | d2y | |
2 |
| −3 |
| =2t+5y , y''(0) = 1,y'(0) = 2,y(0)=−1 |
| | dt3 | | dt2 | |
Rozkład na sumę ułamków prostych będzie następujący
| A | | B | | C | | D(s−p/2)+Eq | |
| + |
| + |
| + |
| |
| s | | s2 | | s−λ | | (s−p/2)2+q2 | |
a przewidywana postać rozwiązania to
y(t)=A+Bt+Ce
λt+e
p/2t(Dcos(qt)+Esin(qt))
przy czym rozwiązanie można uprościć do
y(t)=A+Bt+Ce
λt+De
p/2tcos(ωt+φ)
Jeżeli jednak chcesz dokładnego wyniku musisz znaleźć pierwiastki równania
2s
3+3s
2+5 = 0
(Przynajmniej ten rzeczywisty ale wtedy musisz dodatkowo podzielić
wielomian przez dwumian)
13 sty 11:44
Mariusz:
Tam jest literówka ten drugi alternatywny przykład to
| | d3y | | d2y | |
2 |
| +3 |
| =2t+5y , y''(0) = 1,y'(0) = 2,y(0)=−1 |
| | dt3 | | dt2 | |
13 sty 11:48
Mariusz:
Przykłady do przećwiczenia
| d3y | | d2y | |
| +3 |
| =8et+5te−2t+4y |
| dt3 | | dt2 | |
| d3y | | d2y | | dy | |
| +3 |
| +3 |
| = e−t − y |
| dt3 | | dt2 | | dt | |
| d3y | | d2y | | dy | |
| −6 |
| +13 |
| =5e2tcos(t)+10y |
| dt3 | | dt2 | | dt | |
| d3y | | d2y | | dy | |
| −2 |
| −5 |
| =−4et+7e−2t−6y |
| dt3 | | dt2 | | dt | |
Warunki początkowe możesz sam dobrać
13 sty 13:13