proszę o rozwiązanie
anna: W trapezie ABCD przekątne przecinają się w punkcie E .
Pole trójkąta AED jest równe 12 cm2 , a pole trójkąta ABC jest równe 35 cm2 .
PIC
Pole trójkąta ABE jest równe
A) 24 cm2 B) 21 cm2 C) 23 cm2 D) 18 cm2
czy w treści zadania nie brak danych aby obliczyć pole trójkąta ABE
10 sty 07:21
.:
Nic nie brakuje. Musisz skorzystać z faktu że pole trójkąta BCE = pole trójkąta ADE.
Natomiast oczywiście pole trójkąta ABE = pole ABC − pole BCE
10 sty 09:47
Mila:

s+12=35
10 sty 14:48
anna: ale to nie jest trapez równoramienny
10 sty 15:42
getin:

Nawet gdyby nie był, to i tak są równe pola trójkątów AED oraz BCE:
| | 1 | | 1 | |
PABD = |
| AB*h oraz PABC = |
| AB*h, czyli PABD = PABC |
| | 2 | | 2 | |
P
ABD = P
ABE + P
AED
P
ABC = P
ABE + P
BCE
P
ABE + P
AED = P
ABE + P
BCE
P
AED = P
BCE
10 sty 16:02
anna: dziękuję
10 sty 17:58