proszę o rozwiązanie
anna: W trzech salach lekcyjnych było początkowo 44 uczniów.
Gdy z trzeciej sali 2 uczniów przeszło do pierwszej sali,
a z pierwszej sali 6 uczniów przeszło do drugiej sali to okazało się,
że w drugiej sali jest dwa razy więcej uczniów niż w pierwszej sali
oraz trzy razy więcej uczniów niż w trzeciej sali.
Ilu uczniów było początkowo w trzeciej sali?
9 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
Pierwsza + Druga + Trzecia = 44
2*(Pierwsza − 4) = Druga + 6
3*(Trzecia − 2) = Druga + 6
9 sty 21:12
chichi:
jeśli pierwotnie w pierwszej, drugiej i trzeciej klasie bylo odpowiednio x,y,z uczniów, to po
przerzuceniu mamy x−4, y+6, z−2 uczniów odpowiednio. z treści wynika iż:
(1) x + y + z = 44
(2) 2(x − 4) = y + 6
(3) 3(z − 2) = y + 6
co daje (x,y,z) = (16,18,10)
9 sty 21:17
anna: dziękuję bardzo
9 sty 21:26
anna: przepraszam ale gdy rozwiązać ten układ to wynik nie jest ( 16, 18 10)
9 sty 21:51
anna: przepraszam jeszcze raz jest dobrze
9 sty 22:01