Wielomiany PR
Pelikses: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian x−2 daje resztę 4, a suma jego współczynników jest
równa 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu W(x) przez trójmian P(x)=x2−3x+2 .
7 sty 00:58
wredulus_pospolitus:
P(x) = x
2 − 3x + 2 = (x−2)(x−1)
Możemy zapisać:
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x) = (x−2)(x−1)*Q(x) + (ax + b)
wiemy, że W(x) przy dzieleniu przez x−2 daje resztę 4, czyli:
W(2) = 4 zatem:
4 = W(2) = (2−2)*(2−1)*Q(2) + (2a+b) −−−> 4 = 0 + (2a+b) −−−> 2a + b = 4
wiemy, że suma współczynników wielomianu W(x) równa 1, czyli:
W(1) = 1 zatem:
1 = W(1) = (1−2)*(1−1)*Q(1) + (a+b) −−−> 1 = 0 + (a+b) −−−> a + b = 1
otrzymujemy zatem układ równań:
który należałoby rozwiązać ... w efekcie otrzymamy współczynniki wielomianu R(x), czyli
będziemy mogli napisać 'jaka jest reszta z dzielenia' wielomianu W(x) przez P(x) = (x−2)(x−1)
Rozumiemy ten tok rozumowania?
Poradzimy sobie dalej?
7 sty 01:14
Pelikses: Tak, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
7 sty 15:15