Prawdopodobieństwo
Hubert888: W pierwszym pudełku są 4 kule białe i 1 czarna, w drugim − 2 białe i 2 czarne. Z każdego pu−
dełka losujemy kolejno ze zwracaniem dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania w sumie tylko jeden raz kuli czarnej.
5 sty 06:31
wredulus_pospolitus:
| | 2*(1*4*22 + 42*22) | |
P(A) = |
| = ... |
| | 52*42 | |
czy potrzebujesz objaśnienie skąd te liczby
5 sty 14:16
999:

A−− tylko 1 czarna
A={ (cz
I,b
I, b
II, b
II), ( b
I, b
I, cz
II, b
II)
| | 1 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| =........... = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 4 | | 4 | | 5 | |
5 sty 14:18
wredulus_pospolitus:
@999 −−−> błędnie policzyłeś tylko POŁOWĘ przypadków sprzyjających
5 sty 14:25
999:
Racja

bo jeszcze zamiana białej z czarną
(b
I,cz
I,B
II, b
II) , ( (b
I,b
I,b
II, cz
II)
5 sty 14:33
.:
5 sty 14:36
Hubert888: Tak potrzebuje objaśnienia
7 sty 02:38