Zadanie tekstowe (pieniężne)
Ola: Ola wybrała na prezent urodzinowy dla koleżanki bransoletkę. Otrzymała od mamy taką kwotę
pieniędzy, jaką podała jako cenę prezentu. Jednak dziewczynka pomyliła kolejność cyfr
występujących w zapisie ceny i przy zakupie otrzymała 2,70 zł reszty.
Ile kosztowała bransoletka, jeżeli wiadomo, że jej cena była mniejsza niż 10 zł, a suma cyfr w
zapisie ceny wynosiła 22? Podaj wszystkie rozwiązania.
Czy poprawnie rozwiązałam to zadanie?
4,99 + 2,7 = 7,69 −
5,98 + 2,7 = 8,68 −
5,89 + 2,7 = 8,59 +
6,97 + 2,7 = 9,67 +
6,79 + 2,7 = 9,49 −
Reszta kombinacji będzie po dodaniu 2,7 zł powyżej 10 zł, dlatego pominęłam je w obliczeniach.
Odp.: 5,89 zł lub 6,97 zł
4 sty 17:37
bezendu: jest ok
4 sty 17:54
Ola: Dziękuję bardzo.
4 sty 18:32