matematykaszkolna.pl
Przystające trójkąty Już coraz bliżej: Czy istnieją dwa nieprzystające trójkąty mające trzy kąty i dwa boki odpowiednio równe?
4 sty 17:25
ABC: Głupie pytania zadajesz ... każde dwa trójkąty mające 3 kąty równe są podobne na mocy KKK więc wystarczy 1 bok odpowiednio równy (leżący naprzeciw tego samego kąta w obu trójkątach) żeby musiały być przystające
4 sty 17:36
wredulus_pospolitus: rysunek oczywiście. tutaj przykład dodatkowo możesz sobie policzyć jaka ma być 'proporcja' pomiędzy a i b, aby to zaszło
4 sty 17:36
wredulus_pospolitus: @ABC ... to właśnie NIE JEST głupie pytanie bo sam dałeś się na nie złapać
4 sty 17:37
ABC: nie dałem się złapać − odpowiednio równe to nie to samo co równe trójkąty o bokach 1, 1.1, 1.21 oraz 1.1, 1.21, 1.331 mają dwa boki równe ale nie odpowiednio równe
4 sty 17:41
Już coraz bliżej: Zadanie jest ze zbioru zadań −nie mój wymysł
4 sty 18:01
ABC: jaki to zbiór zadań?
4 sty 18:02
Już coraz bliżej: Gdowski Pluciński − Zbiór zadań z matematyki
4 sty 18:05
Już coraz bliżej: Może inaczej jest napisane tak Można wykazać ze takimi trójkatami i tylko takimi sa trójkaty o bokach a,as,as2,oraz as,as2,as3 przy czy aby istniały trójkaty o takich bokach musi byc przy dowolnym a>0 spełniony warunek
 1−5 1+5 
s∊(

,1)U(1,

)
 2 2 
Dlaczego tak?
4 sty 18:11
wredulus_pospolitus: @ABC ... dałeś się złapać bo: 1. Napisałeś "głupie pytanie zadajesz" 2. Zacząłeś wyjaśniać co wystarczy abyśmy mieli przystawanie gdy wiemy, że wszystkie kąty są równe. Oczywiście, nie odpowiedziałeś 'to niemożliwe' ... jednak Twoja odpowiedź w żaden sposób nie sugeruje, że chciałeś pokazać że taka sytuacja może mieć miejsce. A jeżeli chciałeś w ten sposób pokazać autorowi wątku, że istnieje taka możliwość ... to zrobiłeś to w taki sposób, że wątpię by jakikolwiek Twój uczeń po usłyszeniu tego napisałeś o 17:36 zrozumiał, że taka właśnie jest Twoja intencja (a nie "przecież to niemożliwe").
4 sty 18:12
wredulus_pospolitus: @Juz coraz bliżej ... ale co "dlaczego tak"
4 sty 18:13
wredulus_pospolitus: nie wiesz dlaczego trójkąty mają mieć boki: a, as, as2 as , as2, as3 Czy to rozumiesz ... ale nie wiesz dlaczego 's' musi być w tym konkretnym przedziale
4 sty 18:15
ABC: wredulus ty trzeźwy jesteś czy już zacząłeś długi weekend ?
4 sty 18:23
ABC: Małolat dlatego że nierówność trójkąta musi być spełniona podaj który to numer zadania w Gdowskim bo chcę zobaczyć oryginalną treść
4 sty 18:29
Już coraz bliżej: Zadanie nr 1451 jednokładnośc i podobieństwo
4 sty 21:26
Już coraz bliżej: wredulus tak naprawde to tego nie rozumiem
4 sty 21:27
ABC: Zajrzałem w oryginalną treść i rozwiązanie , faktycznie oni używają słowa "odpowiednio równe boki" w innym znaczeniu niż ja . A tu masz wytłumaczenie tej nierówności trójkąta https://zadania.info/d371/9740679
4 sty 21:35
Już coraz bliżej: Serdeczne dzięki . emotka
5 sty 00:08