.
hela: oblicz granice lim(n→∞)=(−2n+(−2n+1)+...+(−1)+0+1+...+(n+1))/(4n−0,8976)(9087−3n)
mam wrażenie, że na górze jest ciag arytmetyczny, ale nie jestem pewna
4 sty 13:50
wredulus_pospolitus:
tak ... w liczniku jest ciąg arytmetyczny ... należałoby wykorzystać wzór na sumę ciągu
arytmetycznego.
Jednak zanim to się zrobi ... warto sobie sprawdzić jak wygląda ten licznik dla różnych 'n':
n = 10 −−−> −20 + (−19) + ... + (−11) + ... + 10 + 11
n = 100 −−−> −200 + (−199) + ... + (−101) + ... + 100 + 101
n = 252 −−−> −504 + (−503) + ... + (−253) + ... + 252 + 253
4 sty 17:06
hela: wyszła mi 1/24
5 sty 10:01
wredulus_pospolitus:
absolutnie NIE
5 sty 14:13
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia
5 sty 14:13