Oblicz granicę ciągu
:) : Oblicz granicę ciągu:
an= (3√n −1)6/(√n +1)5
Czy jak dzielę przez mianownik to wystarczy uzasadniać, że (3√n −1)6<(√n +1)5 czyli, że
3√n −1)6/(√n +1)5 dąży do zera, a 0/1 jest równe 0?
4 sty 12:57
Aruseq: | | 1 | |
1<2, ale |
| nie dąży do 0, jeśli dobrze rozumiem twój pomysł |
| | 2 | |
4 sty 13:10
:): A skąd ta 1/2?
5 sty 10:02
Aruseq: Z nikąd, po prostu pasuje do twojego rozumowania, które jest błędne
5 sty 10:55
ABC:
| | 7n | | 7 | |
chodzi o to że dla n∊N+ masz na przykład cały czas 7n<13n ale limn→∞ |
| = |
| ≠0 |
| | 13n | | 13 | |
5 sty 12:12
wredulus_pospolitus:
ale do rzeczy −−− nie patrzymy na to czy licznik czy mianownik jest WIĘKSZYCH ... tylko
porównujemy (z licznika i mianownika) najwyższe występujące tam potęgi:
1. jeżeli największa potęga licznika > najwyższa potęga mianownika to granicą będzie +
∞ LUB −
∞
(zależy od znaków przy tychże najwyższych potęgach
| | 3n2+5n+7 | |
(np. limn−>∞ |
| = −∞) |
| | −2n + 8 | |
| | a | |
2. jeżeli największa potęga licznika = najwyższa potęga mianownika to granicą będzie |
| |
| | b | |
(gdzie a,b współczynniki przy tychże najwyższych potęgach)
| | (3n+5n+7)2 | | 32 | | 9 | |
(np. limn−>∞ |
| = |
| = − |
| ) |
| | −2n2 + 8 | | −2 | | 2 | |
3. jeżeli największa potęga licznika < najwyższa potęga mianownika to granicą będzie 0
| | 3n2+5n+7 | |
(np. limn−>∞ |
| = 0) |
| | −2n7 + 8 | |
A w jakiej sytuacji jesteś w tym przykładzie
5 sty 14:23