Zadanie że szkoły średniej
Ewa: Zrobić wykres funkcji y= log3 (2− x) przekształcając wykres log3 x.
Nie umiem wybrnąć z kolejnością przekształceń. Zrobiłam wykres tabelką po ustaleniu dziedziny,
ale nie o to chodzi, tylko jak wykonać przekształcenia
3 sty 18:55
wredulus_pospolitus:
1. f(x) = log3x
2. 'odbijamy względem osi OY' otrzymując h(x) = f(−x) = log3(−x)
3. przesuwamy 'o 2 w prawo' otrzymując g(x) = log3(−(x−2)) = log3(2−x)
3 sty 19:10
Ewa: Dzięki wielkie, nie widziałam tego 3 punktu dobrze
3 sty 19:16