Pierwiastki. Zadanie z konkursu
malydzieciak: Kolejność od najmniejszego do największego (bez kalkulatora):
√2,
3√3 i
5√5
Czy by mi to zaliczyli


I czy jest dobrze?:
2
1/2, 3
1/3 i 5
1/5
2
15, 3
10 i 5
6 (pomnożyłem wszystkie wykładniki przez 30.

można tak? xd)
2
15 = 8
5 (8≈10) <100000 (czyli 10
5)
5
6 = 625*25 = 15625 można łatwo policzyć
3
10 = 9
5 (9≈10) <100000 (10
5)
Więc
5√5 <
√2 <
3√3 ?
30 gru 12:15
ABC:
wystarczyło podnieść do potęgi 5 każdą liczbę
4√2 to więcej niż 5 ale mniej niż 6
3√243 to więcej niż 6
30 gru 13:39
an: dobrze zacząłeś, to łatwo by było wszystko wymnożyć, ale przecież nie oto chodzi
porównajmy 215=85 ; 310=95 ⇒ 85 < 95
215=323 ; 56=253 ⇒ 323 > 253
5√5 < √2 < 3√3
dla wprawy
310=273 * 3 ; 56=253 ⇒ 273 * 3 > 253
31 gru 12:22