zadanie
hela : ciąg an jest ciagiem arytmetycznym, a ciag bn rosnącym ciagiem geometrycznym. czwarte i ósme
wyrazy tych ciagów są równe. Wiedząc, że b1=3 i suma trzech pierwszych wyrazów ciagu
geometrycznego jest równa 21, oblicz dziesiaty wyraz ciagu arytmetycznego
29 gru 13:32
wredulus_pospolitus:
| | 1−q3 | |
1. Sb3 = 3 |
| −−−−> 7 = q2+q+1 −−−> q = −3 lub q = 2 |
| | 1−q | |
2.
wyznaczasz dla obu wersji b
4 i b
8
3.
zauważ, że a
8 − a
4 = 4r −−−> r =

−−−> a
10 = a
8 + 2r =
29 gru 13:41
hela: aha, czyli q=−3 odpada bo nie tworzy ciagu rosnącego
29 gru 15:32
hela: r=90, a10=564
29 gru 15:38