.
xyz: suma trzech liczb bedacych kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego jest rowna 15. Jezeli do
pierwszej liczby dodatmy 5, do drugiej 3, i trzeciej 19 to otrzymamy ciag geometryczny. znajdz
wyrazy ciagow
29 gru 13:20
wredulus_pospolitus:
1. ze wzoru na 'środkowy wyraz' dla ciągu arytmetycznego mamy, że a
2 = 5
alternatywnie −> średnia arytmetyczne wskazuje nam wartość 'środkowego wyrazu'

2. stosując wzór związany z ciągiem geometrycznym otrzymamy:
(5+3)
2 = (5−r + 5)*(5+r + 19) −−−> r =

−−−> a
1 = a
2 − r =

oraz a
3 =

a następnie wyrazy ciągu geometrycznego wyznaczasz
29 gru 13:30
xyz: właśnie ja to zrobiłam tak: x+y+z=15 i też y wyszło mi 5, potem
x+z=15−y
x=10−z
(5+3)2=(x+5)(z+19)
64=(15−z)(z+19) i potem delta, tylko wyszła mi strasznie brzydka więc pewnie mam źle coś
29 gru 13:39
wredulus_pospolitus:
pokaż dalsze obliczenia, bo do tego momentu masz dobrze
29 gru 13:44
ABC:
jednym z rozwiązań jest −3,5,13 arytmetyczny 2,8,32 geometryczny
a drugim 27,5,−17 32,8,2
29 gru 14:52
xyz: faktycznie,dzieki!
29 gru 15:16