Trójkat
Stary rok :
W trójkącie równoramiennym ABc w którym
|AC|=|BC| i |∡ACB|=α
poprowadzono dwusieczną kąta BAC przecinającą bok BC w punkcie D
i okazało się ze |AD|=|AB|=|CD|.
Wyznacz miarę kąta α i wykaż że
29 gru 02:46
wredulus_pospolitus:

1. zauważ, że ΔADC jest równoramienny −−−> α = β −−−> α = 36
o
2. więc musimy wyznaczyć ile wynosi sin18
o
i teraz pytanie do Ciebie −−−> jak wyznaczyć sin18
o 
29 gru 03:47
Stary rok :
Wyznacze sin36 o a potem zastosuje wzór połówkowy
29 gru 19:49
Mila:

1) 5α=180
o
α=36
o
2) ΔADB∼ΔABC
a
2=b
2−ab
a
2+ab−b
2=0
| | a/2 | | | | √5−1 | |
sin(18o)= |
| = |
| = |
| |
| | b | | b | | 4 | |

Najlepiej przyjąć b=1, wtedy łatwiejsze (?) rachunki)
29 gru 21:12
Stary rok :
dziękuje
29 gru 22:08
Nowy Rok nadchodzi:
Jako,że "Stary Rok" lubi trygonometrię to:
| | 1 | |
wie,że : cos36o*sin18o= |
| i cos36o=1−2sin218o |
| | 4 | |
podstawienie : sin18
o= x x∊(0,1)
więc 4x(1−2x
2)=1
8x
3−4x+1=0 w(1/2) =0 ale sin18
o≠1/2
(2x−1)(4x
2+2x−1)=0
=============
29 gru 22:23