.
xyz: ciag an jest ciagiem geometrycznym o ilorazie 2. Wyrazy ciagu bn opisuje wzór bn=3a2n .
Udowodnij, że ciag bn jest ciagiem geometrycznym. Wyznacz iloraz tego ciagu
28 gru 13:09
xyz: * bn=3a2n
28 gru 13:10
.:
an geometryczny o q =2 w takim razie a2n = a1*22n−1
Skorzystaj z tego
28 gru 13:21
.:
Dla ułatwienia, możesz zapisac: a2n = a1*22n−1 = a1*22n−2 +1 = 2a1*4n−1
28 gru 13:23
xyz: Okej, użyłam tego co napisałaś/eś, tylko nie jestem pewna którego wzory użyć, więc zrobiłam
q=b2/b1 i wyszło mi 4
28 gru 13:48
xyz: Nie wiem czy dobrze nie mam odpowiedzi
28 gru 14:30
wredulus_pospolitus:
| | bn+1 | | 3a122(n+1)−1 | |
qbn = |
| = |
| = 22(n+1) − 1 − (2n−1) = 4 |
| | bn | | 3a122n−1 | |
28 gru 17:12