proszę o rozwiązanie
anna: W pudełku było wyłącznie 216 kulek zielonych i 57 kulek niebieskich.
Do tego pudełka dołożono pewną liczbę kulek niebieskich,
a następnie usunięto tyle kulek zielonych,
ile było kulek niebieskich w pudełku.
Po tych zmianach prawdopodobieństwo wylosowania kulki niebieskiej jest równe 2 3
. Ile kulek zielonych usunięto z pudełka?
A) 87 B) 29 C) 144 D) 58
x ilość dołożonych kulek niebieskich
czy to jest dobrze
27 gru 16:58
wredulus_pospolitus:
absolutnie NIE
27 gru 17:14
wredulus_pospolitus:
początkowo:
216 Z + 57 N
dokładamy N:
216Z + (57+x)N
wyjmujemy Z:
(216 − 57 − x)Z + (57+x)N
zatem:
| | 57+x | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| −−−> 57+x = 144 −−−> x = 87 |
| | 216 | | 3 | |
27 gru 17:16
wredulus_pospolitus:
więc usunięto 57+x = 144 Z kulek
27 gru 17:17
manna:
57+x −− ilość niebieskich
razem wszystkich kul w pudełku : 216
bo tyle co dodano niebieskich to i tyle samo zabrano zielonych
więc usunięto 57+87 =144 zielonych
jak u wrednusa
27 gru 17:40
anna: dziękuję bardzo
27 gru 20:10