Równanie kwadratowe, liczby zespolone, część rzeczywista i urojona
całka: s2+s+k=0
Rozpatruję takie równanie i chcę otrzymać pierwiastki równania w formie s=a+j*b, bo interesuje
mnie wartość części rzeczywistej pierwiastków.
Δ równa jest wtedy 1−4K i czy jestem w stanie to zapisać jako a+jb, tak jak w przypadku
równania s2+s+K+1=0, gdzie Δ=−4K=4j2K=(2j√K)2?
26 gru 17:46
26 gru 19:14
całka: żeby delty nie umieć poprawnie policzyć.. takie podstawy że już wypadło to z głowy
trafiłeś idealnie w 10 z tym co robię, dział automatyki

i zastanawia mnie pewna rzecz,
której nie mogłem znaleźć w polskiej literaturze, a udało mi się dopiero na anglojęzycznych
nagraniach na YT:
co w sytuacji, gdy wielomian jest drugiego stopnia? czy w takim przypadku, aby dany układ był
stabilny, wystarczy nadać warunek dodatnich współczynników?
28 gru 01:35
całka : dobra, chyba sobie to wyprowadziłem i będzie to po prostu wyglądało tak
a
2s
2+a
1s+a
0=0
założenie nr 1 z kryt. Hurwitza: a
2, a
1, a
0>0
założenie nr 2 z podwyznacznikami:
badamy wyznaczniki Δ
i od i=1 do i=n, gdzie n to stopień badanego wielomianu
czyli w naszym przypadku Δ
1 oraz Δ
2
Δ
1=|a
n−1|=a
1>0 (założenie nr1)
| | | | |
Δ2=| | |=a1*a0>0 (nr 1), co udowadnia że wystarczy poczynić założenia tylko |
| | |
w punkcie nr 1
tam oczywiście bez nawiasów we wnętrzu drugiego podwyznacznika, nie pamiętam jak się tutaj
tworzyło macierze
28 gru 15:41