matematykaszkolna.pl
proszę o rozwiązanie anna: W czworokącie ABCD przekątne przecinają się w punkcie E oraz |BE | = |CE | . Przekątna BD dzieli czworokąt ABCD na trójkąt równoboczny i trójkąt równoramienny Oceń prawdziwość podanych zdań. Wybierz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F – jeśli jest fałszywe. Kąt ABC ma miarę 1000 . P F Kąt AEB ma miarę 700 . P F
23 gru 21:30
Yorgan: Anna, radziłabym Ci skorzystać z zajęć z korepetytorem z matematyki, aby rozwiązać takie problemy. Tutaj, na Mathemie https://mathema.me/pl/tutors/, możesz wybrać korepetytora, który Ci pomoże i wyjaśni cechy rozwiązywania takich problemów. Nie czekaj na ostatnią chwilę, by nadrobić zaległości. Zacznij już teraz rozwijać swoje umiejętności matematyczne z pomocą ekspertów z Mathema. Dzięki temu nie tylko podniesiesz swoje oceny, ale także zbudujesz solidne podstawy pod przyszłą karierę.
23 gru 22:25
Eta: rysunek Czy ten rys. wystarczy ? 1/ P 100o 2/ F 80o
23 gru 23:07
anna: czworokąt nie był narysowany w kole zadanie nr 15 z Próbnego Egzaminu Ósmoklasisty z Matematyki Zestaw przygotowany przez serwis zadania.info 27 kwietnia 2024
23 gru 23:41
Eta: Można na nim opisać okrąg o środku B i promieniu r=|AB|= |BD|= |BC| ( bo ΔABD równoboczny o boku długości "r" i ΔBCD równoramienny o ramionach długości "r" Czy teraz już jasne?
23 gru 23:48
Eta: @ anna ( jesteś uczennicą? czy nauczycielką?
23 gru 23:49
wredulus_pospolitus: rysunek @Etuś ... W Twoim rozwiązaniu brakuje mi wyjaśnienia dlaczego to ABD jest równoramienny (ja wiem, ale autorka raczej nie będzie wiedziała) Drugą sprawę ... do której już się mogę przyczepić ... to dlatego założyłaś, że tak wygląda trójkąt BCD. Dlaczego nie rozpatrzyłaś sytuacji, gdzie czworokąt ABCD jest deltoidem. Przecież on także spełnia warunki zadania.
24 gru 00:02
wredulus_pospolitus: a w tym przypadku oczywiście a = e2 i mam F i F
24 gru 00:04
Eta: "wredusku" tak wygląda rys. do zadania 15 https://zadania.info/d1855/89553
24 gru 00:14
.: Skoro tak wygląda rysunek, to mea culpa emotka
24 gru 00:24