proszę o rozwiązanie
anna: W czworokącie ABCD przekątne przecinają się w punkcie E oraz |BE | = |CE | .
Przekątna BD dzieli czworokąt ABCD na trójkąt równoboczny i trójkąt równoramienny
Oceń prawdziwość podanych zdań. Wybierz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F – jeśli jest
fałszywe.
Kąt ABC ma miarę 1000 . P F
Kąt AEB ma miarę 700 . P F
23 gru 21:30
Yorgan: Anna, radziłabym Ci skorzystać z zajęć z korepetytorem z matematyki, aby rozwiązać takie
problemy. Tutaj, na Mathemie
https://mathema.me/pl/tutors/, możesz wybrać korepetytora, który Ci pomoże i wyjaśni cechy
rozwiązywania takich problemów. Nie czekaj na ostatnią chwilę, by nadrobić zaległości. Zacznij
już teraz rozwijać swoje umiejętności matematyczne z pomocą ekspertów z Mathema. Dzięki temu
nie tylko podniesiesz swoje oceny, ale także zbudujesz solidne podstawy pod przyszłą karierę.
23 gru 22:25
Eta:

Czy ten rys. wystarczy ?
1/ P 100
o
2/ F 80
o
23 gru 23:07
anna: czworokąt nie był narysowany w kole zadanie nr 15 z Próbnego Egzaminu Ósmoklasisty
z Matematyki
Zestaw przygotowany przez serwis
zadania.info
27 kwietnia 2024
23 gru 23:41
Eta:
Można na nim opisać okrąg o środku B i promieniu
r=|AB|= |BD|= |BC| ( bo ΔABD równoboczny o boku długości "r"
i ΔBCD równoramienny o ramionach długości "r"
Czy teraz już jasne?
23 gru 23:48
Eta:
@ anna ( jesteś uczennicą? czy nauczycielką?
23 gru 23:49
wredulus_pospolitus:

@Etuś ... W Twoim rozwiązaniu brakuje mi wyjaśnienia dlaczego to ABD jest równoramienny (ja
wiem, ale autorka raczej nie będzie wiedziała)
Drugą sprawę ... do której już się mogę przyczepić ... to dlatego założyłaś, że tak wygląda
trójkąt BCD.
Dlaczego nie rozpatrzyłaś sytuacji, gdzie czworokąt ABCD jest deltoidem. Przecież on także
spełnia warunki zadania.
24 gru 00:02
wredulus_pospolitus:
a w tym przypadku oczywiście a = e√2 i mam F i F
24 gru 00:04
24 gru 00:14
.: Skoro tak wygląda rysunek, to mea culpa
24 gru 00:24