proszę o rozwiązanie
anna:
| | 7 | | 1 | | 7 | |
Liczby: a ,− |
| , b , |
| , są uporządkowane rosnąco. Liczba − |
| jest |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
większa
| | 7 | |
od liczby a o tyle samo, o ile liczba b jest większa od liczby − |
| . |
| | 4 | |
| | 1 | |
Liczba |
| jest większa od liczby b o tyle samo, o ile od liczby a jest większa liczba |
| | 2 | |
Uzupełnij zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B
oraz odpowiedź spośród oznaczonych literami C i D.
. Liczba a jest mniejsza od liczby b o A/B.
| | 3 | |
Liczba b jest mniejsza od liczby |
| o C/D. |
| | 4 | |
23 gru 08:26
wredulus_pospolitus:
innymi słowy −−− te cztery liczby tworzą CIĄG ARYTMETYCZNY
23 gru 09:40
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 7 | |
b−a = |
| − (− |
| ) = ...  |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 7 | | 3 | |
2b = |
| + (− |
| ) = ...  −−−> b = ...  −−−> |
| − b = ...  |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
chociaż drugie zadanie można drogą dedukcji odrzucić odpowiedź (C)
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(zauważ, że |
| − |
| > |
| a wiemy, że b < |
|  ) |
| | 4 | | 8 | | 2 | | 2 | |
23 gru 09:43
wredulus_pospolitus:
i poprawka do treści zadania:
Liczba 1/2 jest większa od liczby b o tyle samo, o ile od liczby a jest mniejsza
liczba −7/4
23 gru 09:53
anna: dziękuję bardzo ale treść zadania jest poprawna jest to zadanie nr 3
Próbny Egzamin Ósmoklasisty
z Matematyki
Zestaw przygotowany przez serwis
zadania.info
4 maja 2024
23 gru 12:39
wredulus_pospolitus:
| | 7 | |
a NIE MOŻE być większa od − |
| |
| | 4 | |
| | 7 | |
albo a jest MNIEJSZA od − |
| |
| | 4 | |
| | 7 | |
albo B jest większa od − |
| |
| | 4 | |
23 gru 12:58
wredulus_pospolitus:
ach ... źle czytałem treść

... mea culpa
23 gru 12:59