Funkcja wymierna
Majkel: Wyznacz zbior wartości funkcji
Bez użycia pochodnej − poziom na te czasy 3. klasy liceum
22 gru 21:42
22 gru 21:54
ABC: Ja bym się powołał że ze wzorów skróconego mnożenia wynika
czyli zbiór wartości to <−3;3>
22 gru 22:00
Pluto:
wx2 + w = 6x ⇒ wx2 − 6x + w = 0, w − wartość funkcji F(x)
Δ = 36 − 4w2 ≥ 0 ⇒ w2 − 9 ≤ 0 ⇒ (w + 3)(w − 3) ≤ 0 ⇒ w∊ ...
22 gru 22:26
wredulus_pospolitus:
Pluto −−− Twoja propozycja niestety raczej wybiega poza poziom 'typowego' licealisty.
22 gru 22:37
Pluto:
Nie wybiega, i nie raczej, a na pewno niestety, tu stosujemy nieśmiertelną Δ
22 gru 22:45
wredulus_pospolitus:
nie chodzi mi o nieśmiertelną Δ tylko o wielomian z dwoma niewiadomymi ... nie wiem czy mają
to w 3 klasie.
22 gru 22:50
Pluto:
A parametr mają?
22 gru 23:00
Q&A:
Pluto
22 gru 23:02
Qba:
22 gru 23:11
Majkel: Tak, Pluto sposób jest git
Dziękuję za pomoc.
22 gru 23:12
Pluto:
22 gru 23:15
Marc Conrad: Jeśli chcesz, mogę też pokazać, gdzie funkcja przyjmuje wartości ekstremalne (np. dla jakiego z
jest (
F(x) = 3),
https://geometrydash-subzero.io
27 maj 04:21
:
Dla dodatniego x:
Ponieważ F(x) jest nieparzysta to −3≤F(x)≤3
16 paź 09:36