Jak wyliczyć?
Max: W grupie 60 sportowców jest 30 pływaków, 20 kolarzy i 30 biegaczy. Co drugi jeżdżący na
rowerze uprawia biegi, połowa biegaczy pływa, a 8 spośród pływaków jeździ na rowerze. Tylko 2
osoby mogą startować w triatlonie (to znaczy uprawiają wszystkie trzy dyscypliny sportu).
Oblicz, ile:
1. osób pływa lub jeździ na rowerze;
2. osób pływa i jeździ na rowerze, ale nie biega;
3. osób uprawia tylko jedną dyscyplinę sportu;
4. osób uprawia dokładnie dwie dyscypliny sportu;
5. sportowców nie uprawia żadnej z tych trzech dyscyplin.
22 gru 18:46
wredulus_pospolitus:

Zadanie najłatwiej będzie rozwiązać posiłkując się diagramem venna.
1. Wiemy, że tylko 2 trenuje wszystkie trzy dyscypliny
| | 20 | |
2. Wiemy, że co drugi kolarz ( |
| = 10) także biega. Wiemy, że dokładnie 2 trenuje |
| | 2 | |
wszystkie trzy dyscypliny, więc zostaje nam 8.
| | 30 | |
3. Wiemy, że połowa biegaczy ( |
| = 15) także pływa. Wiemy, że dokładnie 2 trenuje |
| | 2 | |
wszystkie trzy dyscypliny, więc zostaje nam 13.
4. Co oznacza, że TYLKO biega dokładnie 30 − 13 − 2 − 8 = 7.
5. Wiemy, że 8 pływaków także jeździe ... 2 trenuje wszystkie trzy dyscypliny ... to zostawia
nam 6.
6. Teraz możemy policzyć ilu TYLKO pływa: 30 − 13 − 2 −6 = 9.
7. Oraz ilu tylko jeździ: 20 − 6 − 2 − 8 = 4
Mając ten diagram możemy odpowiedzieć na pytania:
a) 9+13+2+6+8+4 =

b) 6
c) 9+7+4 =

d) 13+6+8 =

e) 60 − (9+13+2+6+7+8+4) =
22 gru 19:57